2019-01-12

Finfina frukostfrallor

Jag kommer tillbaka till det här receptet gång på gång, helt enkelt för att det är bra! Att jäsa brödet över natten gör int bara brödet gott, utan det är själva förutsättningen för att kunna göra klart dem till frukosttider.

Receptet räcker till 6 stora frallor, eller 9 lite mindre


Ingredienser - dag 1, kväll
50 g vetesurdegsgrund
250 g vatten
3 g jäst
350 g vetemjöl special
7 g salt
10 g hela linfrön
20 g solroskärnor

Använd gärna en baksten om du har

Rör ihop allt utom salt för hand i en bunke. Låt allt vila i en halvtimme, tillsätt därefter salt och blanda i ytterligare någon minut.
Täck bunken med plast och låt degen jäsa i 1-1,5 timmar.
Preppa en plåt eller bricka med att lägga på ett bakplåtspapper. Brickan ska vara lagom stor för få plats med frallorna och att du ska få in den i kylskåpet :-)
Mjöla bakbordet och häll ut degen. Dela den sedan i 6 (eller 9) bitar, som du sedan rundriver innan du lägger dem på brickan och ställer in i kylskåpet.

Tillagning - dag 2, morgon
Sätt på ugnen på 275 grader och ta fram frallorna ur kylskåpet. Ställ in en oöm plåt på nedersta hyllan.
Pensla på lite vatten på bröden och strö på lite solroskärnor och linfrön. Sätt in brödet i ugnen när den är varm och lägg några isbitar på den nedre plåten.
Sänk värmen i ugnen till 250 grader och låt brödet stå i ca 15-20 minuter (eller tills de fått en fin färg).

Servera godbitarna med rikligt med smör och en god ost!

Inga kommentarer: